Tips voor de jaarlijkse belastingaangifte
Het is weer bijna zover: de jaarlijkse belastingaangifte. Hoewel je vaak best wel wat euro’s kunt terugkrijgen van de belastingdienst, blijft het toch een bezigheid waar de meeste mensen niet naar uitkijken. Begrijpelijk! Het doen van de jaarlijkse belastingaangifte vergt wat aandacht en tijd van je. Daarnaast kan het soms ook best lastige materie zijn. In dit artikel vind je een aantal waardevolle tips voor het doen van je belastingaangifte.
Houd de brievenbus in de gaten
In de maand februari kun je een blauwe envelop op de deurmat verwachten: de bekende brief van de Belastingdienst. In deze brief verzoekt de Belastingdienst om voor 1 mei belastingaangifte te doen. Je kunt dit al doen vanaf 1 maart. Hoe sneller je de aangifte doet, hoe sneller je jouw (eventuele) geld terugkrijgt. Is 1 mei voor jou niet haalbaar? Het is mogelijk om uitstel aan te vragen. Zo kun je voorkomen dat je een boete krijgt voor het niet invullen van uw aangifte.
Zorg dat je alles bij de hand hebt
Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt voor de belastingaangifte bij de hand hebt. Heb je jouw jaaropgaaf nog niet ontvangen van jouw werkgever? Ga er dan tijdig achteraan! En denk ook aan je loonstrookjes. Door ervoor te zorgen dat je deze tijdig in je bezig hebt, voorkom je stress op het laatste moment. Het is natuurlijk niet fijn als je op het laatste moment nog alles bij elkaar moet gaan zoeken. Door alles tijdig bij de hand te hebben, zorg je ervoor dat je jouw belastingaangifte zo gepiept hebt.
Controleer je gegevens goed
Tegenwoordig wordt het digitale belastingaangifteformulier al door de Belastingdienst voor je ingevuld. Dit is natuurlijk ideaal, zo hoef je zelf niet meer alles in te vullen. Toch kan dit een valkuil zijn. Ga er dan ook niet klakkeloos van uit dat alle ingevulde gegevens kloppen. Misschien zijn er nog wel aanvullende gegevens waar de belastingdienst niet van op de hoogte is. Of misschien heeft je werkgever de verkeerde gegevens doorgegeven? Fouten maken is menselijk, dus zorg dat je de automatisch ingevulde gegevens goed controleert. Jij bent namelijk degene die verantwoordelijk is voor het juist invullen van de gegevens.
Hulp nodig met je aangifte
Naast dat het doen van belastingaangifte voor veel mensen niet het meest favoriete klusje is, kan het in sommige huishoudens redelijk complex worden. Bijvoorbeeld als je een eigen onderneming hebt of vermogen op verschillende beleggingsrekeningen. Of heb je een tweede woning? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden bij je belastingaangifte. Heb je hier hulp bij nodig? Een belastingadviseur in Amstelveen helpt je hier graag mee.