juni 20, 2024

Succesvol ondernemen

Alles over succesvol ondernemen!

Gemakkelijk een auto leasen

Wil je ook een auto leasen, maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel vind je meer informatie over het leasen van auto’s!

Waar hebben we het over als we zeggen dat we een auto leasen?

Het leasen van een auto betekent eigenlijk dat je een auto op bruikleen hebt. Dit betekent dat je een auto leent in plaats van dat je een lening neemt om een auto te kopen en deze lening afbetaald. Allereerst zijn er verschillende soorten leasen. Er is de optie om de auto privé te leasen of je kan de auto als financial lease nemen. In beide gevallen vallen de volgende dingen in de lease:

  • De auto
  • Het onderhoud 
  • De verzekering
  • De wegenbelasting

Hiervoor wordt er maandelijks een termijnbedrag gevraagd. Je betaalt dus maar één bedrag voor bijna alles wat met de auto te maken heeft. Maar het termijnbedrag kan verschillen per auto afhankelijk van jouw wensen. Wil je bijvoorbeeld een volkswagen financial lease dan is die waarschijnlijk duurder als je een Volkswagen Passat least dan wanneer je een volkswagen Up least. Een duurdere auto zal dus een duurdere lease betekenen. Ook de duur van je lease heeft invloed op het termijnbedrag. Ben je van plan kort een auto te leasen, dan zal je meer betalen dan wanneer je een auto voor langere tijd least. Wil je graag het termijnbedrag verlagen? Dan kan dat door een aanbetaling te doen. Hiervoor kan je zelf kiezen, het is niet verplicht. Ook de hoogte van het bedrag mag je zelf bepalen, maar hoe hoger de aanbetaling is hoe lager het termijnbedrag wordt. Naast een aanbetaling kan er aan het einde van de leaseperiode ook een bedrag betaalt worden om de lease af te lossen. Ook hiervoor kan je zelf beslissen of je dit wilt en hoe hoog het bedrag gaat zijn.

Een private lease of toch een financial lease?

Als we kijken naar de verschillen tussen een private lease en een financial lease dan is toch wel het meest duidelijke dat een private lease voor privégebruik is en een financial lease voor zakelijke doeleinden moet worden gebruikt. Over het algemeen wordt de auto vaak gebruikt om naar en van werk te gaan. Hierdoor kan een financial lease vaak voordeliger zijn.

Voor een private lease is het nodig om meerdere dingen op orde te hebben voordat je de lease krijgt. Er is een waslijst aan eisen waaraan je moet voldoen als je kiest voor een private lease. Allereerst is het nodig om een vast baan te hebben, hierdoor kan aangetoond worden dat je maandelijks inkomen hebt. Ook is het handig om wat geld apart te hebben, mocht je de aanbetaling of afbetaling willen doen. Daarnaast wordt je BKR gecheckt. Bij een positieve BKR zal je geen private lease kunnen krijgen, terwijl je bij een negatieve BKR registratie juist wel een private lease kan krijgen.

Bij een financial lease werkt dit allemaal anders. Deze lease wordt vaker aangegaan door werkgevers dan werknemers. De werkgevers betaald in het geval van een leasecontract voor een werknemer geen reiskosten aan de werknemer. Wel betaald de werkgever alles rondom de financial lease. Ook kan je werkgever ervoor kiezen om een tankpas aan te vragen. Hiermee tank je je auto vol op kosten van je werk. Het grote nadeel van een financial lease is echter dat je er geen privé gebruik van kan maken. Veel werkgevers geven je echter de optie om een aantal kilometers extra bij het leasecontract te krijgen zodat privégebruik wel kan.